Jan Grue

”Først da jeg studerte i Nederland oppdaget jeg hvor bra ortopediske sko faktisk kunne være. Nå får jeg den samme kvaliteten på Sophies Minde.”

Jan Grue har en nevromuskulær sykdom som gjør det krevende å gå. Derfor har han i mange år hatt behov for spesiallagde ortopediske sko, som støtter hele foten sideveis.

”Skoene til Jan er egentlig ikke bare sko, de er ortoser”, forklarer ortopediingeniør Tore Fjeld. Han håndlager skoene etter en lest som passer til Jans føtter. Men helt ferdige er de ikke før hver enkelt sko er individuelt tilpasset i detalj.

På grunn av muskelsykdommen får Jan en feilstilling i foten, og en ubalanse. Denne lille ubalansen bruker Jan til fremdrift når han går. Derfor må balansepunktet finnes helt nøyaktig. Blir det for mye ubalanse, får han problemer. Det er ikke bare håndverk som skal til, men også en god kommunikasjonsprosess mellom Jan og Tore.

Jan kan språk. Han er forsker ved Universitetet i Oslo, har en mastergrad i lingvistikk, doktorgrad i språkvitenskap og jobber til daglig med forskning i skjæringspunktet mellom språk og samfunn. ”Men fagspråket til Tore har jeg jo ikke”, smiler han.

Det er ingen hindring. Jan kan fortelle presis hvordan det føles, og med den informasjonen gjør Tore de ørsmå endringene som skal til for at resultatet skal bli perfekt. Millimeter for millimeter.

Til tross for at han ofte bruker sin elektriske rullestol sliter Jan mye mer på skoene enn de fleste av oss gjør. Det har sammenheng med at skoene også har til oppgave å låse ankelen for å gi foten stabilitet. Etter en tids bruk utvider skinnet seg, sidestøtten svekkes og skoene er utslitt selv om de ser helt nye ut.

Det var under et studieopphold i Nederland i 2003 at Jan oppdaget hvor bra ortopediske sko egentlig kunne være. Der fikk han lagd sko som var til langt mer hjelp enn de han hadde hatt tidligere. Da han kom tilbake til Norge i 2004 lette han for å finne noen med like høy kompetanse, og fikk fort høre at Sophies Minde var de beste på dette.