Berit Torkildsen

”Den protesen jeg hadde med meg fra USA skulle liksom være det aller beste. Men da jeg kom hit, smilte de av den!”

”Den venstre foten er ganske naturtro, ikke sant? Og den er jo faktisk min – de har speilvendt avstøpningen av den høyre!”

Berit Torkildsen, norsk-amerikaner som har vokst opp i Florida, er født med dysmeli. Det venstre benet er mye mindre utviklet enn det høyre. Da hun var 11 år ble foten amputert, så hun kunne få en protese som økte bevegeligheten.

”Da jeg flyttet til Norge i 2006 hadde jeg en protese som skulle være ”state of the art”. Den ble festet med vakuum, jeg måtte ha med pumpe over alt. Det var veldig tungvint. På Sophies Minde fikk jeg en med mye enklere festesystem”.

Berit jobber som frisør, og står mange timer på jobb hver eneste dag. Det stiller ekstra krav til protesen. I tillegg er kneet på det amputerte benet ustabilt, så protesen må stabilisere og overkompensere litt. Derfor blir den ganske trang, og kan fort gnage litt. Den er også veldig følsom for vektendringer, både opp og ned.

”Det er viktig for meg at jeg har en god dialog med den som skal lage protesene mine, sånn som jeg har med Rune. Hvis ikke han forstår behovet mitt, blir det ikke bra proteser for meg. Jeg har lært mye om min egen kropp bare av å høre på ham.”

”En gang satt protesen helt fast, da måtte jeg ringe Rune og få instruksjoner om hvordan jeg skulle få den løs. En annen gang knaket det skikkelig i protesen. Da ringte jeg også Rune. ”Du Berit”, sa han, ”du har vel gått litt opp i vekt?” Og det hadde jeg!”

”Rune sier at han kan lage et mye bedre ben til meg hvis jeg amputerer litt mer, til over kneet. Vi får se!”